mona petersson

Det där klarar jag av med en flugsmälla var en del av Interface, Östersjöbiennalen för ljudkonst där jag i ett rum visade en videoinstallation med objekt där samtliga videos har utljud som tillsammans bildar en mjuk ljudmatta, se WORK-VIDEO.

Utställningen beskriver platsers tillstånd ur ett miljöperspektiv. Sju videos som fokuserar en växt, ett djur eller en företeelse, ur perspektiv som, den enda platsen, den sista platsen eller något kan vara på fel plats. Sex videos visas i ”tjocktv” en som  väggprojektion. Ett antal objekt visas i glasvitriner. Affischer sätt upp i gaturummen i Malmö och Ystad.

Mona Petersson arbetar med olika uttrycksmedel, video, ljudkonst, textverk, vilka ofta visas i ett installatoriskt sammanhang. De händelser hon griper efter kan innefatta människan och naturen, men hon finner där man minst anar. Det är som om hon hittade det betydelsebärande i ett förbisett hörn. Hennes verk är ofta dualistiska, där finns motsättningar med det invanda å ena sidan och det oväntade å den andra. Som till exempel att vara på fel plats vid fel tillfälle. Vanligheten välts över ända för att blotta något nytt. En upptäckt.

Thomas Millroth museiechef.

Naturligtvis kastar jag mig huvudstupa ut i det, när jag är här. ”I Mona Petersons videor på utställningen Lilla Harens Bett på ID:I. Platser återtagna av naturen, eller människan som skövlar. Men så poetiskt och lågmält berättat. Man går från kapitel till kapitel vänder sig runt ett osynligt tema – utställningens hemlighet -. Kanske döljs den i den stora vita ballongen i första rummet. Alltså. Tjärhovsgatan is the Place som Sun Ra kanske skulle sagt…. Eller gamle Topsy Lindblom, OM någon ännu vet vem han var, Gata Tjärhovs….”

Det väcker drömmar och tankar om konstens läge idag. Hela documenta genomströmmades av samma känsla som jag fick igår. Alltså, bortom det stora, tungt belastade, rakt in i konstens hjärta. Som bor i en enkel aktion, ett event, en teckning, en omskakande videoinstallation. Trådar som dessa används till vävar av drömmar. Faktiskt.”

Thomas Millroth, Bright blogg 2007

Klicka på bilderna för material och teknik

Copyright © 2022 Mona Petersson  | Privacy policy | Webdesign by Onthefreeside

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Rulla till toppen