mona petersson

Utsatt-Skydd var en installation om skydd och utsatthet men även om ett skydd som är utsatt. Rummet kan ses ovanifrån från en järnbrygga som löper runt en kort- och långsida. En järntrappa leder ner i rummet.

När Mona Petersson ställde ut Utsatt-Skydd i Pannrummet på Konstepidemin i Göteborg, ett källarrum, fann hon där en lokal som passade henne. Man kom in i hennes utställning som i ett underjordiskt skyddsrum. Där låg okända instrumentliknande metallföremål och gåtfulla tygklädda saker och hängande omöjliga västar eller gördlar i glasskåp. De spred en oroande stämning. Här fanns inget blod inga sår, men man tänkte på kompresser och klinik, även på uttrycket ”kliniskt rent” – som hade detta fältlasarett stelnat till museum. Den ursprungliga av museum är ”musernas hemvist”, alltså platsen där konsternas och vetenskapens gudinnor håller till. När själva världen blivit konvalescent känns till och med vården museal, i ordets rätta bemärkelse.

I ett hörn i pannrummet låg staplat en mängd betongformer, som såg ut som skyddshjälmar från första världskriget. Den associationen träffade ganska rätt, fick jag veta sedan. I verkligheten var dess föremål gjutformar för tillverkning av ett slags stötdämpare, att användas på samma sätt som de sandsäckar, som vanligtvis används för att lindra effekterna av granatnedslag i byggnader. Ett djupt kar av betong gav stabilitet åt denna gripande föreställning i en källare.

Sammanfattningsvis, infann sig hos mig där en känsla av efteråt, minne och sorg. De döda hade begravts. Lidandena hade än en gång integrerats i vår civilisations pågående drama.
Det bästa vi har är kanske vår förmåga att som vårdare och tröstare ta hand om de skadade, alltså varandra, skyldiga och oskyldiga. Detta sedan kulturen drivits dithän att vi alla blivit till offer.
Till detta kommer, omkring Mona Peterssons arbeten hittills. En paradoxal underton av lekfull förtjusthet mitt i allvaret, som för mina tankar till gerilla, liv på soptipp, mellankrigstid, dyrkan i katakomber av ting man ännu inte kan veta om de skall föreställa gudar eller vad…

Björn Berglund författare

Klicka på bilderna för material och teknik

Copyright © 2022 Mona Petersson  | Privacy policy | Webdesign by Onthefreeside

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Rulla till toppen